Checklista innan du skickar in material för mastering

Genom att följa dessa riktlinjer ger du oss de bästa förutsättningarna för en bra mastrer:

  • Ta bort all limitering, kompression, EQ och andra processer från masterbussen. Om du har sådana effekter som du anser nödvändiga kan du skicka två versioner, en med och en utan tillsammans med en kort beskrivning vad du vill uppnå med dessa. Namnge filerna så att vi lätt håller dem isär (t ex cool_things_-_clean_mix.wav and cool_things_-_bus_compressor.wav).
  • Håll samma samplingsfrekvens och bitdjup genom hela produktionsprocessen, ända till rendering.
  • Mixa med mycket “headroom”, jobbar du med 24bitar eller mer kan du lämna väldigt mycket utan någon som helst förlust, minst 3dB men ännu hellre 6-8dB för att vara på den säkra sidan. Om din mix redan slår över eller ligger på gränsen, sänk varje kanal för sig, sänk inte bara mastern (även om en del DAW har headroom för det så är du 100% säker om du gör det per kanal).
  •  Lämna gärna lite tystnad både innan och efter ditt spår, det garanterar att inget går förlorat.
  • Ge oss gärna en eller flera referensspår. Spotify eller annan länk räcker men om du har får du gärna bifoga en fil.

Och…

  • De masters vi levererar är ofta mer dynamiska än vad andra masteringstjänster levererar för tillfället. Vi har tagit beslutet att arbeta för bästa möjliga ljudkvalité och hård limitering är inte en del av den processen. En mer dynamisk master är framtidssäker och kommer hålla längre. Vill du trots det ha en mer komprimerad master så meddela oss det i förväg.
  • Våra masters har som standard sina högsta spikar på -1 dBFS, det är för att anpassa oss mot kommande ljudstandards och redan i dagsläget så låter materialet bättre efter konvertering till komprimerade format (Spotify, iTunes, Soundcloud, Youtube, mp3 mm).
    Vill du trots det ha en högre satt tröskel så meddela oss detta i förväg.