Checklista innan du skickar in material för mastering

Genom att följa dessa riktlinjer ger du oss de bästa förutsättningarna för en bra master:

 • Ta bort all limitering, kompression, EQ och andra processer från masterbussen. Om du har effekter på masterbussen som du anser vara nödvändiga för mixen kan du skicka två versioner, en med effekter och en utan med en kort beskrivning vad du vill uppnå med dessa. Namnge filerna så att vi lätt håller dem isär (t ex cool_things_-_clean_mix.wav and cool_things_-_bus_compressor.wav).
  – Detta är för att en av de vanligaste orsakerna till en problematisk mix är för kraftigt inställda kompressorer och limiters. Det är mycket svårt att återfå det som en gång gått förlorat.
 • Håll samma samplingsfrekvens genom hela produktionsprocessen ända till rendering.
  – Detta är för att slippa onödiga konverteringar mellan samplingsfrekvenser, varje konvertering försämrar kvalitén.
 • Leverera i minst 24bit men gärna 32bit floating point om din DAW stöder det.
  – Detta är för att så mycket av originalmixens dynamik ska bibehållas som möjligt. 16 Bitar duger gott som slutformat men är aningens i underkant då du ska processa materialet. 
 • Mixa med mycket “headroom”, jobbar du med 24bitar eller mer kan du lämna väldigt mycket utan någon som helst förlust, minst 3dB men ännu hellre 6-8dB för att vara på den säkra sidan. Om din mix redan slår över eller ligger på gränsen, sänk varje kanal för sig, sänk inte bara mastern (även om en del DAW har headroom för det så är du 100% säker om du gör det per kanal).
  – Detta är för att det inte finns något som förstör ljud så mycket som avklippta toppar. Förutom att det skapar illaljudande distortion så tar det både bort dynamik och skapar ett obalanserat spektrum. Lägre frekvenser klipps av (sänks) mer än högre frekvenser då lägre frekvenser kräver mer amplitud för att låta naturligt.  
 •  Lämna lite tystnad både innan och efter materialt då du renderar.
  – Detta är för att det garanterar att in/uttoningar och t ex avklingande reverb, cymbaler, piano eller gitarrer inte klipps av innan de tonat ut helt. 
 • I vilket format vill du ha mastern? Kolla med distributör/skivbolag vilket format de föredrar, samplingsfrekvens och bitar. T ex WAV, 44.1kHz 24bitar.
  – Kan du välja själv så rekommenderar vi fortfarande CD kvalité, än så länge är det bara Bandcamp, Apple och Tidal som erbjuder högre upplösning och tills dess att alla gör det så ser vi gärna att artisterna har kontroll över hur konverteringen sker, med CD kvalité sker ingen konvertering.
 • Har du allt som behövs för en färdig master?
  – För CD behövs låtordning, ISRC och EAN-koder, komplett artistnamn, namn på album/EP
  – För streaming via t ex Spotify, Apple, Tidal m fl behövs låtordning
  – För vinyl behövs låtordning och att du håller dig inom ca 18-24 minuter per sida på ett album (lite beroende på genre)