Om

Historik:

IMG_4135Saintpid Mastering drivs och startades av Johannes Ahlberg 2014. Vid 12 års ålder byggde Johannes sin första studio, den fyrkanaliga bandspelaren, trummaskinen och den billiga Yamahasynthen växte sakteligen och 8 år senare var studion en fullskalig 32 kanalsstudio där Johannes producerade åt både mindre lokala band och större förlag och skivbolag. Johannes trivdes i rollen som producent men frustration över hierarkier och hur musikbranschen fungerade överlag drev honom vidare mot andra uppdrag. Istället började Johannes hjälpa andra producenter med installation av teknik och tekniska lösningar i deras studios. Sedan dess har Johannes arbetat med det mesta inom musik och ljudteknik; film, dataspel, installation och kalibrering av ljudsystem för nattklubbar, live och studiotekniker, uthyrning av ljud och ljusutrustning, utveckling av VST plugins, undervisat/föreläst musikproduktion, radioproduktion, ljudteknik och mastering i allt från gymnasium till universitet.

De första mastringarna gjorde Johannes runt 2000, då eftersom det inte fanns budget till extern mastring på en del av de projekt som han var inblandad i, resultatet uppskattades och kort därefter började Johannes få förfrågningar om mastringsuppdrag. Det var dock först under 2013 som beslutet om att bygga en dedikerad mastringsstudio och lägga ned all annan verksamhet togs, och i Januari 2014 öppnade Saintpid Mastering sin första studio. Ett år senare flyttades studion till en ny lokal i Högdalens industriområde där möjligheterna till akustikbehandling var större.

 

Johannes mastringsfilosofi:

Vi utgår alltid ifrån att när du lämnar din mix till oss så är du nöjd med din mix. Du har förmodligen lagt ned timmar, ibland dagar, på att få det att låta precis som du vill. Så när du får tillbaka mastern från oss så ska du känna igen din mix, dynamiken du har jobbat med ska finnas där, karaktäristiken från ditt EQ-arbete ska finnas där och stereobilden ska finnas där. Vårt jobb är att se till så att det låter som du tänkt dig oavsett om ditt material spelas upp i bilen, hemma eller på ett klubb PA. Du ska inte heller få några överaskningar när ditt material komprimeras digitalt för att kunna distribueras över internet eller limiteras för att kunna sändas ut i radio eller pressas på vinyl.
Det ska helt enkelt låta så som du tänkt dig oavsett hur eller vart ditt material används.
Rent tekniskt innebär det att vi fokuserar på att justera sådant som påverkar ljudet negativt i olika miljöer, det kan t ex handla om att tämja extrema resonanser, reglera för mycket eller avsaknad av djupbas, rätta till fasfel och balanserar upp din mix med EQ. Naturligtvis ser vi också till så att dynamik och nivån passar den plattform där materialet kommer att användas, t ex CD, vinyl eller olika streaming-tjänster.