Det verkar som om det går trender i mixproblem, under 2018 så var 3 st fenomen återkommande i mixar som kom in för mastering till oss. Här följer en lista med dessa problem plus lite tips om hur du kan undvika dem!

  1. Fasproblem. På kanske hälften av de album jag mastrat under 2018 har det åtminstone på ett spår funnits så grava fasproblem att något instrument helt tystnat när man lyssnar i mono och på övriga spår så har åtminstone något instrument haft sådana fasproblem att volymskillnaden vid lyssning i mono gör att det låter som en helt annan mix… Tips: Växla då och då mellan stereo och mono när du mixar. Mixa t ex i mono ca 30 minuter, mixa vidare i stereo i kanske 30 minuter och byt igen… Börja alltid din mix i mono!
  2. Kvantiseringsfel (truncation error). Jag vet inte om kvantiseringsfel är en bra översättning till Svenska men det handlar om när man går från t ex el 32 eller 24 bitars ljud ned till ett lägre bitdjup (ofta 16bitar). Av någon anledning så har jag haft ett flertal projekt där enskilda instrument i mixar har lidit av kvantiseringsdistorsion. Oftast har det handlat om akustiskt samplade instrument så jag misstänker att någon ny instrumentplugin som hanterar stora samplade instrument som konsertflyglar el dyl saknar dither eller någon hypad ljudkreatör har släppt ett nytt samplingsbibliotek som sedan används utan dither. Detta var helt nytt för 2018, i vilket fall för mig… Tips: Lyssna noga på dina samplade instrument, speciellt då de klingar ut, där hörs det tydligast (det är inte vackert). Om det låter konstigt, testa att lägga en dither-plugin sist i kedjan på berörd kanal för att se om det blir bättre. Airwindows har en gratis plugin som heter Ditherbox. https://www.airwindows.com/ditherbox-vst/
  3. Avhuggna uttoningar. Inget nytt fenomen, detta leder egentligen mixproblemsligan sedan många år tillbaka. När du renderar ut din mix (de flesta jobbar ju digitalt idag), lägg till ca en halv sekunds tystnad innan musiken börjar och lyssna ordentligt på slutet och lägg till så mycket som behövs för att ta med alla utklingande cymbaler och reverb, plus ytterligare kanske 2-3 sekunder för säkerhetsskull.